Как да избера дигитално пиано?

Как да си избера дигитално пиано?

За да изберете най-подходящото за вас пиано е необходимо да си отговорите на няколко въпроса за да се ориентирате какво пиано търсите и как ще го използвате.

 

1.Къде ще използвам пианото?

2.Клавиатура, Функции и аксесоари – какво всъщност ми трябва?

 


 

1.Къде ще използвам пианото?

Дигиталните пиана най-често се произвеждат в две конфигурации – стационарни пиана за вкъщи и преносими пиана за пътуване.

 

Стационарно дигитално пиано1.1.Стационарни пиана за вкъщи -  Ако искате да изполвате пианото вкъщи и не възнамерявате да го пренасяте, най-подходящ модел би би стационарен модел дигитално пиано.

В най-честия случай стационарните пиана идват с включена стойка и педалиера с 3 педала, което им придава завършен вид на мебел за вкъщи. Вижте модели стационарни пиана тук.

Също така много често тези пиана се продават в комплект с най-често използвани аксесоари като столче и слушалки. Вижте готови комплекти пиана тук.

Стационарните пиана обикновенно се произвеждат с  включен капак, който предпазва Вашите клавиши от прах или удар.

 

 

 

 

Преносими дигитални пиана1.2.Преносими пиана – Преносимите пиана се отличават с това че са компактни и по-лесни за пренасяне. Ако смятате да пътувате, например до Вашата школа по пиано или Вашия учител и е необходимо да носите пианото със себе си , то преносимите дигитални пиана са много по-удобни от стационарните.

 

 

 

 

 

 

 

Преносими дигитални пиана със стойка Преносими пиана със стойка – Преносимите пиана имат две възможности за комбинация със стойки – кабинетна стойка или метална Х стойка.

Кабинетните стойки са подходящи за използване вкъщи , тъй като когато поставите преносимото пиано на кабинетна стойка , то наподобява на външен вид стационарните дигитални пиана.

Х металните стойки са подходящи при пътуване, тъй като се сгъват и разпъват лесно и позволяват да регулирате височината и ширината им.

 

 

 

 

 

 

 

2.Клавиатура, функции и аксесоари – какво всъщност ми трябва?

 

В най-честия случай дигиталните пиана имат 88 клавиша, също както стандартните акустични пиана. Дигиталните пиана обаче имат и допълнителни фукции, което им дава по-големи възможностти за възпроизвеждане на различни звуци и ефекти. Сега ще разгледаме основните компоненти на дигиталните пиана.

 

2.1.Клавиатура – Най-важната част от всяко едно пиано е клавиатурата. Има различни типове клавиатури спрямо тежеста на клавишите и цялостното усещане на свирене.

 

Spring Action клавиатура – Този тип клавиатура е характерна за по-бюджетните модели дигитални пиана, тъй като е по-лека и значително се различава от тази на стандартно акустично пиано.

 

Hammer Action клавиатура – Това е най-често използвания тип клавиатура при дигиталните пиана. Този тип клавиатура е почти идентична с клавиатурата на истинското акустично пиано. Тази клавиатура е тежка и усещането е все едно свирите на акустично пиано. Допълнително можете да срещнете термина Graded Hammer Action клавиатура, която е точно копие на клавиатурата на акустично пиано и означава че тежестта на натиск на клавишите се повишата от дясно на ляво на клавиатурата и пресъздава точното усещане на свирене.

 

Пиано педалиПедали – Стандартно пианата използват 3бр. педали.

 

Най-десния педал ( Състейн педал ) служи за удължаване на тона. Това е и най-използваният педал без който няма да можете да свирите на пианто.

Средния педал ( Сустенуто педал ) служи за състейн само на тези тонове,които се изсвирват в момента в който педала е натиснат. Това е най-рядко използвания педал и обикновенно се използва в класическата музика.

Най-левия педал ( Софт педал ) служи за да намали звука на пианото цялостно.

Обикновенно стационарните пиана идват с включена педалиера ( 3 педала ), а преносимите пиана идват само с  1бр. състейн педал ( най-често използвания ) от производителите.

Разбира се можете да вземете и 3бр. педали за Вашето преносимо пиано, но в повечето случай те се продават отделно.

 

Говорители – Повечето дигитални пиана са с вградени говорители през които чувате звука. Изключения има само при т.н Stage пиана, който нямат вградени говорители , тъй като се включват към PA система или друг тип озвучителна система.

Обикновенно ще намерите между 2бр. и 4бр. говорители в дигиталните пиана, които ще са достатъчни за да свирите вкъщи или в малка зала.

 

Входове/Изходи – Дигиталните пиана имат различно входове и изходи с цел да бъдат включвани към други инструменти или студио оборудване.

Най-често можете да намерите вход за слушалки ( 1 или 2бр. за учител и ученик ) и изход за MIDI, USB посредством които можете да свържете пианото към други устройства.

 

Най-често използваните аксесоари са:

 

Стол за пианоСтолче за пиано – За да свирите лесно и удобно на Вашето пиано в повечето случай ще ви е необходим пиано стол. Столовете се предлагат в различни цветове и с различни механизми, но обикновенно добър вариант е да вземете стол с повдигащ меганизъм да бъде лесно и удобно на всички които ще свирят на пианото.

 

 

 

 

 

 

 

Слушалки за пианоСлушалки – Слушалките са друг много често използван аксесоар. Ако искате да свирите без да притеснявате околните, то определено най-добрия вариант е да си вземете слушалки за Вашето пиано. Почти всички дигитални пиана разполагат с един или два входа за слушалки.

 

 

 

 

 

 

 

2.2.Вградени звуци и ефекти – Дигиталното пиано за разлика от акустичното, което разполага само с един звук – акустичен, предлага набор от различни звуци. Вие можете да смените звука на Вашето пиано от акустичен в електронен например или дори да накарате пианото да звучи като друг инструмент – орган, китара, барабани, перкусии и т.н

 

Ефектите са друга опция с която разполагат дигиталните пиана. Най-често ще откриете ефекти като Hall, Reverb,Chorus и т.н

 

МетрономОбикновенно в моделите за начинаещи можете да окриете и включен метроном, който е много полезен при обучението.

 

Секвенсър – Тази функция представлява възможността за запис в паметта на Вашето пиано. Можете да извирите нещо и да го запишете за да можете след това да чуето това което сте изсвирили.

 

ПолифонияПолифонията означава колко тона могат едновременно да звучат през Вашето пиано. Стандартно стартовите модели са с около 64 до 128 тона полифония, която е достатъчна за обучение. Ако желаете обаче да използвате пианото след време в студио или ще работите с по-голям брой миди файлове , то можете да изберете модел и с още по-голям брой полифония, но в най-общия случай 64 до 128 тона ще ви свършат чудесна работа.

 

3.Какво се променя в качеството на пианото с увеличаване на цената?

 

Стандартното схващане е че по-скъпите модели пиана имат повече екстри, което не е точно. Въпреки че нарастват фукциите и екстрите в повечето случай ще откриете че това което се променя с повишаването на цената е качеството на самото пиано.

Първото основно подобрение е в клавиатурата на пианото. Моделите с по-висока цена разполагат с по-тежки и автентични клавиатури, които наподобяват акустичното пиано. Тези клавиатури разполагат и с повече на брой и по-добри сензори които спомат на пианото да възпроизведе по-точно силата и дължината на тоновете.

Другото което се променя е качеството на самия звук. Методът на възпроизвеждане на звук от дигитално пиано е свързан с предварително записване на звук от истинско акустично гранд пиано. Правят се записи на всички нюанси на звука във всичките му варианти и после се възпроизвежда от дигиталното пиано. По-високият клас дигитални пиана имат по-добри семпли/записи както на пиано звука така и на другите звуци, които предлагат.

 

Ако имате допълнителни въпроси или нужда от помощ при избора, ние сме насреща.

Обадете ни се на тел.0876 91 92 96 и ще се опитаме заедно да изберем най-подходящия за вас инструмент.